ziyyad's FotoPage

By: ziyyad ul nizam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Thursday, 8-Jan-2009 05:20 Email | Share | | Bookmark
Guppy

 
 
Hmmm...lama x hapdet...hmmm...
Last entry ttg mak aku punye hobi. entry kali akunye hobi lak.. bela ikan guppy..

ekceli, aku x igt bila 1st time aku bela guppy.. tapi, last time aku berenti raya 2 tahun lepas. napa berenti?? camni critanya... aku bela guppy dlm pasu kat luaq umah nuu.. so, bila raya tu pepaham je lahhh.. ramai org mai ke umah, termasuklah beberapa org 'raksasa gorgon'!! dgn selambenye raksasa-raksasa tersebut memasukkan tangan mereka ke dlm ayaq dlm pasu yg mengandungi berpuluh-puluh guppy peliharaanku itu. seterusnya, mereka mengocak-ngocakkan ayaq dlm pasu tersebut!! maka berlakulah gempa bumi yg hanya dirasai oleh guppy-guppy tersebut.. dipendekkan crita, beberapa jam kemudian, kulihat kesemua guppy dah terapung......

setelah setahun lebih berlalu, kekeciwaan lama ku buang jauh.. maka, sempena maal hijrah & tahun baru, aku bela guppy semula. kali ni, aku try bela dlm balang lak, bole ler letak dlm umah.. aku mula dgn 8 ekor (5 lelaki, 3 perempuan) kalo ikut, mmg x balance laa.. sepatutnye, ikan tino kena lebey byk drp ikan jate.. tapi nak buat guano, ikan jate lg lawa.. tu yg beli jate byk tuu..

semlm, 1 of the tino slamat lahirkan 15 anak.. yes, LAHIRKAN.. guppy bertelur dlm perut, anak menetas dlm perut n of courselah pas tu die kuaq dari perut maknye. bila aku kate "slamat lahirkan" tu, maksudnye mak tu yg slamat.. si anak lak, setakat ni 11 slamat, 1 meninggal lepas dilahirkan & 3 lg kena ngap dgn maknye.. bila tgk si mak tu nk bersalin, aku asingkanlah dari ikan2 lain, bior die dgn anak2 die jer. dari pengalaman aku, skali kelahiran slalunye ada 20++ anak. so, bila dah 15 anak dilahirkan, aku rilek jer lg coz igt ada lg yg nak dilahirkan.. pas tu, aku kira dah tinggal 13, kompom si mak tu dah ngap anaknye.. so, aku pun try lah lepaskan si mak tu masuk ke dlm balang asal.. sambil2 tu pun die sempat ngap sekor lg..duhhh..

11 anak tu aku plan nak letak dlm pasu yg dolu tuu.. hopefully, dpt lahir 1 komuniti besar guppy kat umah nih.. mana le tau kan, kot2 aku leh jd breeder guppy profesional..huhuhu...





Saturday, 20-Dec-2008 12:43 Email | Share | | Bookmark
Musim Orkid...???

 
 
 
View all 12 photos...
Musim buah? penah dengaq...
Musim tengkujuh? penah dengaq...
Musim menuai? penah dengaq...
Musim haji? penah dengaq...
Musim orkid? haa...ni aku x penah dengaq...

Dalam 1-2 minggu lepas, maybe musim orkid kot (at least kat umah mak bapak aku ni). byk pokok orkid yg berbunga. seronok bebeno mak tgk pokok orkid dia berbunga. beliau mmg minat giler ngan orkid. kalo ada pameran orkid kat area utara ni, kompom ajak aku temankan, biasalah aku jd official supir beliau. dah pi tu pepaham je la, takkan pi saja, dok gitu? mesti beli 2-3 pokok..tapi yg biasa2 je la.. takdak la beliau beli orkid yg jenih eksotik yg rega beratus-ratus nuuu...

of course lah tiap orkid tu berbeza dari segi bentuk ataupun warnanya. but, dlm semua orkid mak aku tu, bagi aku ada 1 yg agak spesyel (if not mistaken, orkid dlm pix ke-9) sbb bunga dia berbau..bau cam buah pala... kalo x silap aku, bunga orkid takdak bau kan??














Friday, 12-Dec-2008 15:14 Email | Share | | Bookmark
Femili Dei

 
 
Hari ahad lepas maka bertolaklah kami ke janda baik di pahang nun..kerna apa kami ke sana? nak sambut aidiladha laa..sambil tu, kumpul tuk adakan hari keluarga tuk ahli2 keluarga arwah haji othman..sapa arwah haji othman ni?? atuk aku laa..terkenal dgn panggilan 'cikgu man tukang' di kalangan org kpg..aku lak panggil arwah 'wan man'..arwah meninggal dunia lbh krg 20 tahun lps..

back to da story, x semua ada..femili pakngah, femili maksu & femili cik li x dpt join sbb ada urusan masing2.. walau apapun, sambutan aidiladha kira terasa gak la sbb dah kumpul ramai2 ni, maka tiap kali solat kompom jemaah le kann..takbir ramai2...besttt..cuma takdak lembu @ kambin yg ditumbangkan kali ni.. layan rendang ayam & lauk ikan raya kali nihh..

hari keluarga lak..agak terbantut sket sbb ujan x henti2...so,no outdoor xtvt..jadi, indoor xtvt apa yg kami buat?? makan, sembang, tido, makan, sembang, tido, makan, karaoke, tido...

kamera aku lak meragam..over sensitif dari biasa..dunno why..majoriti gambo blur..siott jerr..





Saturday, 6-Dec-2008 08:04 Email | Share | | Bookmark
Beris Lake: 2nd Entry

 
 
 
View all 7 photos...














Semasa di Tasik Beris, sempat aku 'menyoot' pix students Kolej Komuniti yg tgh jalani Kem Jatidiri kat situ. so, dlm entry ni ada ler beberapa pix yg aku nak kongsi with everybody walopun pix tersebut takde la cantik mana sangattt..

Ohh...seblum terlupa, di kesempatan ni aku nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua muslimin & muslimat yg sudi menjengah ke fp aku yg jarang dihapdet ni..

Diulangi: FYI, Tasik Beris ni terletak di Sik, Kedah.


Tuesday, 25-Nov-2008 13:07 Email | Share | | Bookmark
Tasik Beris

 
 
 
View all 5 photos...










Cisss....dah almost sebulan fp ni x apdet.. apa nk jd dgn aku niii....

Entry kali ni agak kontras dgn the last entry seblum ni. last entry tampilkan keta2 yg ranggi, gempax, moden & bising. entry kali ni lak tampilkan kedamaian, kehijauan alam semula jadi.. hope y'all like it..!!

Kpd yg x tau, tasik beris ni di sik, kedah...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net